GolgeKalem

Gölge Kalem Blog

Bu Blogda Ara

24 Eylül 2022 Cumartesi

Vilna Vejetaryen Yemek Kitabı: Yeniden Keşfedilen ve Günümüzün Mutfağı için Uyarlanan Bahçe Taze Tarifler

Yeni nesil lezzetli ve sağlıklı beslenme tutkunları için güzel bir şekilde tercüme edilmiştir: orijinal olarak II .

1938'de Litvanya, Vilna'da popüler bir vejetaryen restoranının sahibi olan Fania Lewando, daha önce hiç görülmemiş bir Yidiş vejetaryen yemek kitabı yayınladı. 400 tarifi, geleneksel Yahudi yemeklerinden (kugel, blintzes, meyve kompostosu, pancar çorbası) Yahudi tatil zımbalarının (cholent, kishke, şnitzel) vejetaryen versiyonlarına, mezelere, çorbalara, ana yemeklere ve daha önce olmayan sebze ve meyveleri tanıtan tatlılara kadar uzanıyordu. geleneksel olarak Yahudi ev kadını repertuarının bir parçası olmuştur (Nohut Köfteleri, Kudüs Enginar Çorbası; Pırasa Frittata; Tam Buğday Ekmek Kırıntılı Elmalı Charlotte). Ayrıca, Lewando ve bir doktor tarafından vejetaryenliğin yararları hakkında tutkulu makaleler de dahil edildi. Tariflere eşlik eden, orijinal olarak iki dilli (Yidiş ve İngilizce) tohum paketlerinde görünen sebze ve meyvelerin yemyeşil tam renkli çizimleriydi. Lewando'nun yemek kitabı tüm Avrupa'da satıldı.



Lewando ve kocası II. Dünya Savaşı sırasında öldüler ve onun yemek kitabının birkaç aileye ait ve arşiv kopyaları dışında Avrupa Yahudilerinin çoğuyla birlikte ortadan kaybolduğu varsayıldı. Ancak 1995'te İngiltere'deki bir antika kitap fuarına katılan bir çift, Lewando'nun yemek kitabının bir kopyasına rastladı. Tarihsel değerini bilerek, onu satın aldılar ve savaş öncesi Avrupa Yahudileriyle ilgili kitap ve eserler için önde gelen depo olan New York'taki YIVO Yahudi Araştırmaları Enstitüsü'ne bağışladılar. Kitabın içeriği ve arka planıyla büyülenen YIVO, Lewando'nun büyüleyici, lezzetli ve pratik tariflerini, onları yaratan vizyoner kadının en çılgın hayallerinin ötesinde bir izleyici kitlesine sunacak kitabın bir çevirisini görevlendirdi.

Boyut : 166,5 Mb












Hiç yorum yok: