GolgeKalem

Gölge Kalem Blog

Bu Blogda Ara

10 Temmuz 2017 Pazartesi

Kahve Çeşitleri


Siz de 'sabahları kahvemi yudumlamadan uyanamıyorum' diyenlerden misiniz? Peki kahveler hakkında ne kadar bilgiye sahipsiniz? İşte size merakınızı giderecek 11 kahve çeşidi..



Espresso


İtalya'ya özgü bir kahve türü olan Espresso tüm kahvelerin özü diye bilinir. Uyku açıcı ve uyarıcı etkisi olduğu bilinen Espresso  çok ince çekilmiş, sıkıştırılmış ve koyu kavrulmuş kahvenin içinden 90 derece sıcaklıktaki yüksek basınçlı su geçirilerek kahvenin kendi tadına en yakın olan çeşididir. Çok çabuk servis edildiği için çok çabuk servis edildiği için ismini İtalyanca’daki ekspres anlamına gelen sözcükten almıştır.
---o---

Americano



Espressoya sıcak su ekleyerek kaynatmak yöntemi ile hazırlanan kahve çeşidi. Bu yöntem ile filtre kahveden farklı bir tat elde edilirken kahvenin sertliği korunur. Americano'nun sertliği eklenen espresso ve suyun miktarına göre değişir. Esasında Amerikan Askerleri’nin  kahvesi olarak bilinir.  II. Dünya Savaşı sırasında İtalya’da bulunan Amerikan Askerleri kahve içmek istediklerinde  Ellerinde olan şey İtalyanların espressosu olunca Amerikalılar espressoya su ilave ederek kendi filtre kahvelerini yapmışlar.
---o---

Latte




İtalyanca'da süt anlamına gelmektedir. Asıl adı Caffe Latte Machiatodur. Espresso, buharla ısıtılmış kıvamlı süt dolu bir kupaya eklenir. Genellikle ince ve uzun bardakta servis edilir. İsteğe göre üzerine süt köpüğü ve tatlı krema eklenir.

İtalyan'ların genelde sabah kahvaltılarında sıkça tükettikleri Latte, Türkiye'de son yıllarda bazı cafe markalarının yaygınlaşması ile tanınmıştır
---o---

Cappuccino



Espresso kahveye süt ve krema kıvamında süt köpüğü eklenerek hazırlanan kahve çeşitidir. Sütün ısıtılma şekli ile Latte‘den farklılık gösterir. Üzerindeki köpük, dudaklarınıza yapışacak cinsten kalın ve yoğun kıvamlıdır.

İsmini ise yine Americano gibi II. Dünya Savaşı’ndan alır. O dönem İtalya’sında Capuchin isimli rahiplerin büyük pardesülerinin üzerinde kocaman büyük beyaz bir şapka olurmuş. Bu rahipler süt miktarını arttırmak için sütü köpürterek daha kıvamlı hale kahvelerini getirir ve öyle içerlermiş. O sebeple bu tür kahvenin adı Capuchin Rahipleri’nden gelerek Cappuccino olmuş.
---o---

Cafe Cortado



Espresso ve az miktarda sıcak süt ile hazırlanan içecektir. Cortado kelimesi İspanyolca cortar (kesmek) fiilinin geçmiş zaman çekimidir. Seyreltmek, hafifletmek anlamında kullanılmıştır.
---o---

Macchiato



Az miktarda genellikle köpürtülen süt içeren espresso kahve türüdür. Kahvenin köpükle süslenmiş halidir İtalyanca'da macchiato "lekeli, "benek benek" anlamına gelir. Bu nedenle caffè macchiato 'nun doğrudan çevirisi "lekeli kahve" ya da süt benekli kahvedir.
---o---

Ristretto



Normal miktarda kahveden yarı miktarda su kullanılarak elde edilen geleneksel bir espresso türüdür.  Ristretto'nun tam tersi miktarı iki katına çıkartılan Lungo'dur. Ristretto İtalyanca'da sınırlandırılmış anlamına gelirken "Lungo" uzun anlamına gelmektedir. Daha az su ile hazırlandığı için espressoya göre daha sert içimi vardır.
---o---

Affogato



Kahve temelli tatlıdır. Genellikle bir kaşık vanilyalı gelato ya da dondurma üzerine sıcak espresso dökülerek hazırlanır. Bazı türleri amaretto, Bicerin veya likör içerebilir. Kahve ve dondurmanın birleşimi olarak değil, başlı başına bir içecek olarak kabul görür. İtalyaca’da boğulmak anlamına geliyor.
---o---

Mocha



Caffè latte'nin çikolata aromalı çeşididir.

Mocha'nın birçok çeşidi vardır. Mocha'da çikolata şurubu, tatlı kakao tozu, dövülmüş kakao kullanılabilir. Mocha koyu acı kakaolu veya sütlü çikolata içerebilir. Mocha genellikle cappuccino gibi üstüne süt köpüğü konularak servis edilir fakat bazen süt köpüğünün yerine krema kullanılabilir. Genellikle tarçın ve kakao tozu ile süslendirilir bazen tat ve estetik katması için hatmi kullanılabilir. İsmini Yemen’deki Moka limanından almıştır.
---o---



Flat White



Avustralya menşeli kahve çeşidir. Tek şat ya da çift ristretto şatı espresso üzerine mikro köpük (buharla köpürtülmüş ince süt köpüğü) dökülmesi ile elde edilir. Geleneksel 140 ml (5 imp fl oz) cappuccino ya da latte ile benzerdir. Ancak hacmi daha düşüktür ve kahve-süt oranı daha yüksek olup süt yoğunluğu daha ipeksidir. Böylece baskın tat espresso olarak kalır.
---o---

Filtre Kahve



Günümüzde en yaygın olarak bilinen ve kullanımı en kolay kahve demleme yöntemidir.İsminden de anlaşılacağı gibi metal veya kağıt filtre yardımıyla kahvenin filtre edilerek demlenmesidir

Hiç yorum yok: